BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Get Adobe Flash player

Pentru a opri muzica - click pe butonul din dreapta al mouse-ului și debifați "PLAY"

"Din sus de Humulești vin Vânătorii-Neamțului, cu sămânță de oameni de aceia care s-au hărțuit odinioară cu Sobietzki, craiul polonilor."

ION CREANGĂ

Vânători-Neamț


Liniștea și frumusețea acestor meleaguri au inspirat pe mulți cărturari de seamă ai neamului: Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Calistrat Hogaș, Alexandru Vlahuță, iar alții și-au trimis gândurile să colinde prin codrii nesfârșiți și au lăsat moștenire posterității o parte din trăirile lor cele mai frumoase.

"La munte omul este mai simplu, viața lui este mai în liniște, năravurile sunt mai nevinovate. Munteanu-i curat la suflet, liber la gând și la vorbă și verde la trup ca brazii sub care trăiește. Cum să nu-ți bată inima de bucurie și de mulțămire în sânul unor locuri atât de mărețe și de poetice, locuite de un neam de oameni a căror înfățișare îți umple ochii și inima, locuri pline de aducere aminte a strămoșilor noștri." spunea Vasile Alecsandri.

Aici vei vedea case mândre ce se țin lanț de-o parte și alta a șoselei ce duce spre mănăstiri, iar de pe malul râului Ozana ("cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul" cum spunea Creangă), se înalță falnic Cetatea Neamțului, maiestoasa fortăreață care a rezistat peste veacuri atâtor atacuri, dar și celui mai înverșunat dușman, timpul.

Mergând spre mănăstirile din comună, pe partea dreaptă este Biserica de lemn "Sf. Ioan Botezătorul" din Vânători (în cimitirul căreia se odihnește "mamaia mea"), construită la începutul secolului al XIX-lea de săteni. Până în 1883 s-a aflat în această biserică o strană atribuită epocii lui Ștefan cel Mare, care a fost dusă apoi la Muzeul de Istorie din Iași. O catapeteasmă provenită din Paraclisul Cetății Neamț și folosită aici, se află acum în Muzeul Mănăstirii Neamț, în biserică rămânând doar câteva cărți de cult mai importante, tipărite în secolul al XVIII-lea și numeroase icoane vechi. Catapeteasma existentă azi în biserică a fost adusă de la Mănăstirea Horaița.

Get Adobe Flash player

Tot pe partea dreaptă, urmează Primăria comunei, clădire construită în anul 1901 și refăcută apoi de fostul primar Dumitru Ticu. Acesta a avut o mare influență în viața comunei, construind în anii cât a fost primar: școli noi în toate satele, ateliere, grădinițe și dispensare, podul de la Nemțișor și puntea peste apa Neamțului (Ozana).

Fostul primar Ticu

Urmează "Școala Nouă", școala în care am învățat primele taine în ale "cetitului", dar căreia îi voi dedica o altă pagină de site. Înaintând pe același traseu, vei vedea alte două clădiri: "Școala Veche" și Biblioteca Comunală. Ambele au fost construite de Arhimandritul Chiriac Nicolau în anii 1895, respectiv 1897.
"Școala Veche", numită "Școala Arhimandrit Chiriac Nicolau", a fost prima școală din Vânători-Neamț. Aceasta adăpostește acum Colecția muzeală a comunei Vânători-Neamț. Sufletul muzeului a fost același fost primar - Dumitru Ticu. Rezultatul activității pline de dăruire a fostului meu profesor de istorie C. Bordeianu (un om deosebit, un profesionist de excepție) și a altor oameni de valoare ai comunei (fostele mele profesoare Elena Andreescu și Ciobanu Elena, profesoara Valerica Țucă și învățătorul Constantin Ghiba, contabila sectorului prestări Elena Oancea) a făcut ca în acest mic muzeu să fie adunate valoroase materiale etnografice, de artă populară, tipărituri, numismatică, materiale arheologice.
În fața acestui muzeu, poate fi admirat Monumentul Eroilor, construit în anul 1904 în cinstea eroilor vânătoreni căzuți în lupta din 6 sepembrie 1877 pentru cucerirea redutei Grivița. Având inițial altă locație, monumentul a fost mutat aici în august 1969, însă a suferit deteriorări. Același fost primar Dumitru Ticu a reușit să-l renoveze astfel încât în data de 9 mai 1977 are loc dezvelirea noului monument într-o atmosferă de sărbătoare pe care nu o voi putea uita vreodată.
Actualul sediu al Bibliotecii Comunale este fosta casă a directorului școlii. Vechea bibliotecă, căreia același arhimandrit i-a dăruit peste 5000 de volume, a pierdut mare parte din dotare în timpul celor două războaie și mai apoi în anul 1951. Dragostea de cultură a făcut însă ca oamenii comunei să reînoiască zestrea bibliotecii. Astfel, în anul 1972, în actualul local reparat, și având un număr de aproximativ 12.000 volume, biblioteca și-a putut aniversa cei 75 ani de existență.

Am încercat în puține cuvinte să evoc puțin din istoricul și mândria satului Vânători-Neamț. Însă întreaga comună mai are multe de povestit și arătat...

În satul Lunca puteți găsi Casa muzeu Vasile Găman (poet, colecționar de obiecte vechi și sculptor), descrisă pe site-ul Parcul Natural Vânători-Neamț ca-n rândurile următoare. Stapânul casei, moș Vasile, cum îi spun consătenii, este cunoscut în întreaga țară ca un iscusit sculptor în lemn. "Am scris istorie cu dalta, spune dumnealui, am dat lemnului înfățișare de floare, de pasăre și de chip de om". Cu suflet, cu credință și cu truda mâinilor a împodobit cu sculpturi cincizeci de biserici. "Am sculptat iconostase, strane și icoane la mănăstirile Agapia, Ciolpani, Tisa Silvestri, la Catedrala Eroilor din Târgoviște și în multe alte colțuri ale țării." Dragostea pentru istoria neamului, pentru tradiții a făcut ca, de-a lungul timpului, Vasile Găman să adune într-o casă, construită ca în vechime, după o gravură de acum 200 de ani, o multitudine de piese rare, mărturii ale modului de viață din satul românesc tradițional. Poarta de la intrare – monument înscris în patrimoniul național – are încrustate chipurile lui Burebista, Decebal, Traian, Dragoș-Vodă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Mihai Viteazul – toate pe o hartă a României Mari sculptată la îmbinarea celor două laturi ale porții și flancată de armele cu care a fost apărată. Casa-muzeu reprezintă o gospodărie tradițională din zonă, iar exponatele sunt pe cât de numeroase, pe atât de diversificate în ceea ce privește proveniența și domeniul de folosință: unelte vechi agricole și din gospodărie, costume populare, icoane vechi pictate pe lemn, manuscrise, cărți vechi. Numeroase sunt obiectele din ceramică, multe creații ale meșterilor care viețuiau odinioară prin partea locului. Impresionează colecția de numismatică, unele exponate deosebit de valoroase, dar și medalii și decorații care au fost obținute de sătenii din Lunca în războaiele pentru apărarea pământului natal. Datinele și obiceiurile de Anul Nou, atât de răspândite în Moldova, nu puteau să nu-și găsească loc și în acest muzeu dedicat în bună măsură satului românesc tradițional: măști, costume și alte obiecte specifice obiceiurilor de iarnă dau un colorit aparte expoziției.

Desfășurat pe partea sudică a Culmii Pleșului, satul Nemțișor are o frumoasă și pitorească așezare. Aici istoria ne vorbește prin biserica satului, construită în 1852, care păstrează numeroase icoane și cărți vechi.

Într-un cadru natural, după răscrucea de drumuri ce vin și duc la atâtea vestigii ale trecutului neamului nostru, înainte de Mănăstirea Neamț, pe partea stângă a șoselei, se află Rezervația de Zimbri "Dragoș Vodă". Fosta rezervație de cerbi din 1907, distrusă în cel de-al doilea război mondial, se reorganizează în 1968 prin aducerea unei perechi de zimbri din Polonia și a altor animale din zonă. Renovată, reamenajată și cu mult mai multe exemplare de zimbri și alte animale, a devenit în zilele noastre o încântare pentru toți cei care-i trec porțile.

Get Adobe Flash player

Și totul se întregește cu minunatele mănăstiri și schituri ale comunei, dar despre care vă povestesc în pagina special dedicată lor.

"Sunt puține locuri în care timpul să fi îngrămădit atâtea evenimente, oameni și fapte istorice demne de amintit ca în comuna Vânători-Neamț... Toate aceste evenimente și locuri prin care curge din plin seva istoriei noastre, locuri în care trăim și muncim astăzi, ne amintesc că am parcurs un trecut demn, că avem înaintași ce trebuie venerați, ca și un patrimoniu cultural cu care ne mândrim. Pe de altă parte, comuna Vânători-Neamț nu este una din acele comune în care să nu ai nici-o priveliște pentru ochi și nici-un orizont pentru suflet, ci, dimpotrivă, e un loc dăruit de Dumnezeu cu priveliști frumoase, cu evenimente interesante și oameni destoinici..." (Vasile Zaharia - Monografia comunei Vânători-Neamț)

Pentru că vorbele nu pot echivala cu ceea ce vezi și simți, vă așteptăm cu drag pe meleagurile vânătorene! Sunt mult prea multe de spus despre întreaga comună și știu că întreg județul Neamț este încărcat cu multe locuri pline de istorie, credință și frumusețe. Și pentru că oricât mi-aș dori, nu sunt vrednică să evoc tot ceea ce mă face mândră că sunt "nemțeancă", vă rog să vizitați și site-urile nemțene din pagina de link-uri utile, pentru a putea admira, măcar virtual, frumusețile acestor locuri. Aici veți vedea harta județului Neamț cu principalele obiective turistice.