![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Pentru a opri muzica - click pe butonul din dreapta al mouse-ului și debifați "PLAY" |
![]() ![]() |
Motto:
"Iubirea este ca o partidă de pescuit: un fir întins care dă să se rupă atunci când captura de la capătul firului se zbate agonic cu acele înfipte în inimă; mulinezi cu disperare, lași piedica liberă, te forțezi din toate încheieturile, transpiri, picioarele-ți tremură ca o piftie gelatinoasă, lupți încrâncenat atunci când ripostează ca un cal sălbatic încălecat prima oară, dai fir liber, o obosești, dar ea se împotrivește; știe că apropierea de mal nu este-o salvare de la înnec, ci doar o închisoare pe viață prinsă-n inelul minciocului de-un pătimit pescar de suflete "
Iulian Lorincz
Un motto ce parcă-ți aduce tristețe... Deși așa pare, totuși să nu uităm că pescuitul sportiv, ca și iubirea, sunt minunate. Totul ține de cum se termină... Ca și în iubire, poți fi tare dezamăgit. Însă dacă vrei să ai o reușită la o partidă de pescuit, dacă-ți dorești să te simți bine, începi prin a căuta locul potrivit, așa cum în iubire cauți omul potrivit. Așa că, voi încerca în cele ce urmează să vă împărtășesc câteva din locurile minunate unde eu sau prietenii mei am avut capturi frumoase și ne-am simțit bine.
Ape de pescuit din județele: Bacău, Neamț, Vâlcea precum și câteva fotografii și capturi din Spania |
Solunar |
![]() |
Pentru un solunar mai detaliat accesați www.solunarclock.com sau accesați Fishingreminder.com
|
Ape din județul Bacău:
Ape din țară
|
|
|
Și pentru că un pescar trebuie să știe să facă și o mămăliguță bună pentru pătrățică, vă vin în ajutor cu câteva rețete ale domnului Viorel Olteanu, care ne împărtășea și câteva secrete pentru reușita mămăligii de cub:
Într-un vas mare (3-4 litri) se pune la fiert arpacașul.
Separat, în vasul de tuci, așezat pe tabla de copt vinete, la foc mic, pun un pahar de apă,
un vârf de scobitoare de șofran, un pliculeț de zahăr vanilat, 3-4 picături de ulei de anason sau 1/2 linguriță de anason râșnit, 1/4 dintr-un pahar (același ca pentru apă) de mălai foarte bine cernut.
Când apa dă în clocot, adaug celelalte 3/4 de pahar de mălai, răsturnate mușuroi. Se păstrează focul mic. Se lasă mușuroiul la fiert până se umectează înspre vârf;
se taie de mai multe ori cu lama unui cuțit (pentru a pătrunde bine umezeala) și se mai lasă câteva minute la fiert.
Se amestecă bine apoi cu o lingură de lemn până se simte că toată compoziția este destul de omogenă și de tare.
Se scoate boțul de mămăligă pe un fund de lemn la răcorit.
Se pune în tuci apa pentru mămăliga de arc, adică:
3 pahare de apă, 3 pahare de mălai rămas din cernut, 2 lingurițe de anason nerâșnit, 2 plicuri de zahăr vanilat.
Apa se ia clocotită deja din vasul cu arpacaș, mălaiul se pune tot mușuroi (nu contează dacă se ia cu apa și boabe de arpacaș, este chiar foarte bine).
Revenim la boțul de mămăligă pentru pătrățică. Se frământă bine cât este călduț, formând o minge care se strânge tare, tare, prin rotire într-o cârpă.
Se leagă cu sfoară "mingea" și se pune la fiert în vasul cu arpacaș, care fierbe la foc mic. Peste oală se pune capac pentru a nu se evapora apa prea repede, apa trebuind să acopere "mingea".
Se mestecă acum mămăliga de arc până cade ușor de pe făcălețul de lemn și se lasă la răcorit.
"Mingea" trebuie să fiarbă la foc mic peste o oră. Dacă e nevoie să se completeze apa de fiert, se va face tot cu apă clocotită. După ce a fiert, se scoate
din cârpă și se lasă la scurs în strecurătoare.
Arpacașul, scurs la rândul lui, se poate folosi cu succes astfel: după ce se fixează mămăliga pe arc, se ia o mână de arpacaș care se presează
deasupra peste aceasta. Se poate folosi chiar ca nadă când se pescuiește la undiță cu plută.
Se pune mălaiul mușuroi când dă apa în clocot. Se fierbe 10 minute. Se amestecă bine, se presează în tuci, se stinge focul și se lasă tuciul pe tabla încinsă, acoperit cu un capac, încă 30 de minute.Capacul se va ridica cu grijă pentru a nu curge apa, condensată pe interiorul capacului, peste mămăligă. Se răstoarnă pe fundul de lemn și se formează prin presări repetate până la forma unei cărămizi.
Se face un terci care se fierbe bine. Se pune apoi un pumn de mălai deasupra, mușuroi. Se amestecă bine după ce a fiert și mușuroiul. Este gata când se amestecă foarte greu. Se împarte cantitatea în două. Se pune apă la fiert. Cele două părți se strâng foarte tare în tifon dublu. Se fierb 2 ore la foc mic. Se scurg bine de apă prin strecurătoare.
Se amestecă bine toate, se frământă până se formează o turtă. Într-o oală cu apă se pune foaie de hârtie pentru copt (ca să nu se prindă de fundul oalei), și se fierbe turtița, la foc mic, 30 de minute, întorcându-se din când în când. După ce a fiert, se lasă 30 de minute sub jet de apă rece, apoi la scurs, în strecurătoare.
Se bate oul, se amestecă ingredientele, se adaugă mălaiul, pe urmă făina albă. Dacă amestecul e prea tare, se adaugă puțină apă ca să iasă o pastă consistentă. Într-o cratiță se pune apă la fiert; când clocotește se dă focul la mic. Se umezește o lingură cu care se ia din compoziție cam 2/3 de lingură, făcându-se găluște. Se fierb 10 minute sau mai puțin, întorcându-se în apă. Când sunt fierte și se taie ușor cu lingura, sunt albicioase. Se strecoară să nu rămână apoase, se pun pe o farfurie și se strivesc cu furculița. După ce se răcesc se face cu mâna o singură gălușcă mare, pe care o formăm ca pe o cărămidă pentru a putea tăia ușor felii din ea.
Se presară mălaiul în apa rece din tuci, pusă la fiert pe foc mic, pe o tablă. Când se formează boțul de mămăligă, se împarte în 4 cu cuțitul, fără a se amesteca, lăsând să fiarbă în continuare, 20 de minute. Se ia de pe foc și se scurge surpusul de terci care a rămas. Se frământă cu făcălețul toate părțile la un loc. Dacă este prea tare, se mai poate adăuga din terciul scurs. Mămăliga este fiartă când nu se mai prinde de făcăleț. Se presează cu o lingură de lemn și se lasă pe foc până se ridică din cauza aerului cald (pufăie). Se răstoarnă pe fundul de lemn și se formează.
Dacă totuși mămăliga nu vă iese și se ambiționează să rămână moale, păstrați-vă calmul de pescari și amestecați-o la malul apei, cu miez de pâine ușor umezit, până se întărește suficient. Rupeți cocoloașe din ea, pe care le formați apoi între degete ca pe niște cubulețe, punându-le deoparte la soare. În câteva minute se usucă și prind o crustă suficient de tare ca să stea pe cârlig când lansați.
![]() |