BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Get Adobe Flash player

Pentru a opri muzica - click pe butonul din dreapta al mouse-ului și debifați "PLAY"


Casa de la Humulești Motto:
"În Creangă trăiesc credințele, datinile, obiceiurile, limba, poezia, morala, filosofia poporului."
G. IBRĂILEANU

Anton Grigoriu


De Ion Creangă mă leagă mai mult decât faptul că este un mare scriitor român. Pentru mine a fost ca o rudă necunoscută. Am avut privilegiul să am ca vecin și părinte "spiritual" un strănepot de-al acestuia. Se numea Anton A. Grigoriu și era nepotul surorii lui Creangă - Maria. Aceasta a fost căsătorită cu Petre Cozma și au avut o fiică, Sofia, căsătorita apoi cu Anton Grigoriu, tatăl bunului meu vecin. Sofia și copiii ei au locuit în casa de la Humulești până când aceasta a fost transformată în muzeu în 1951. În anul 1919 a stat acolo cu fata, ginerele și nepoții chiar Maria, bunica, moartă în același an, prin noiembrie.

Anton A. Grigoriu a fost un vecin nemaipomenit. După căsătorie s-a mutat în casa soției, Ana Grigoriu, unde a locuit până în anul 1984. După ce soția dumnealui s-a stins din viață, s-a reîntors în Humulești. Aici a locuit într-o căsuță din stânga Casei Memoriale Ion Creangă, construită de stat în locul casei părintești devenite muzeu.

Pentru mine a fost un prieten în vârstă, care mi-a făcut toate mofturile și care a iubit, până la moarte, florile. A avut o grădină minunată, unde de când răsăreau ghioceii și până cădea zăpada, totul era plin de flori. O parte din florile plantate de dumnealui sunt și acum în curtea Casei Memoriale Ion Creangă din Humulești, unde se întorcea de fiecare dată ca la dragostea dintâi. Să nu uităm totuși că i-a fost casa copilăriei.

Căci așa cum spunea Ion Creangă, "stau câteodată și-mi aduc aminte ce vremi și ce oameni mai erau în părțile noastre, pe când începusem și eu, drăgăliță Doamne, a mă ridica băietaș la casa părinților mei, în satul Humulești, din târg drept peste apa Neamțului."

Anton Grigoriu și soția în tinerețe... Fotografie cu urmașii lui Creangă

În amintirea celui care a fost Anton Grigoriu și pentru ceea ce a însemnat casa părintească pentru dânsul, voi încerca în cele de mai jos să descriu puțin din caracteristicile acesteia. Este un tipic monument de arhitectură populară, construită din bârne groase lutuite, are o prispă îngustă de lut și un acoperiș larg de draniță. Interiorul este compus din două încăperi: tinda, în care era odinioară gura cuptorului, și o odaie mare, dar joasă, cu trei ferestruici pe latura de răsărit și de miazăzi. Aici găsești cuptorul "...pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca ..." și "...stâlpul hornului unde lega mama o sfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei" ori cu "prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel". Interiorul mai cuprinde laița, de jur împrejurul camerei, acoperită cu lăicere, culmea cu câteva straie, opaițul, furca și roata de tors, vârtelnița, masa la care a învățat Ionică buchiile cărții. Pe masă sunt un bust al lui Ion Creangă și ceaslovul amintit în memoriile sale. În tinda casei este amenajată o expoziție cu operele marelui scriitor, ajuns în panteonul literaturii universale, cu documente de arhivă, scrisori, fotocopii ale manuscriselor și fotografii. Pentru cei care vor să admire interiorul Casei Memoriale Ion Creangă recomand vizitarea site-urilor: Peisaje.ro sau Neamț Online